Uzaktan Eğitim ve GB İlişkisi

Ş.Mehmet Kilitci

Uzaktan Eğitim ve GB İlişkisi

 

Pandemi sürecinin başladığı ilk haftadan beri Milli Eğitim Bakanlığı hem sahada olması hem de süreç ile ilgili uyum konusunda en başarılı bakanlıklardan birisi olmuştur. Birilerinin öğretmenler yata yata hak etmedikleri maaşı aldı feryatları tamamen algıdan ibarettir. Zira hem gönüllü olarak dün vefa destek gruplarına hem bugün filyasyon ekiplerine hem de denetimlere yaptıkları katkılar ortadadır. Bununla beraber sadece bir okulda Mart ayından Haziran ayına kadar gerçekleştirilen canlı ders sayısı 2500’ün üzerindedir.  Bilen bilir canlı ders hazırlık aşaması ve işlenmesi ile normal derse göre daha zordur. Artık yapılan canlı ders sayısını siz düşünün. Peki, yapılan bu canlı dersler verimli oldu mu derseniz? Olmadı dersem bu dersleri hazırlayan öğretmenlere haksızlık olur. Çünkü derslerin verimliliği öğrencinin ve velinin eğitime bakış açısına göre ya da velinin çocuğuna sağlayabildiği imkanlara göre değişkenlik gösteriyor. 

Sessizce dersi dinleyen öğrenciyi de gördük, arkadan çabuk ol hoca survivor başlayacak diyen veliyi de duyduk. 

Tüm bunların ötesinde katılım oranlarının düşük olması gibi bir problem var. Kenar semtlerde canlı derslere katılım oranı ders başına katılan kişi sayısı 4 civarında. Bunun en büyük nedenlerinden birisi eğitime dair yapılan masrafların genel ihtiyaçlar içindeki öneminin çok az olması. Özellikle veliler  telefonlarındaki GigaByte’ları(GB) canlı derslerde harcamak istemiyorlar. Bilindiği üzere pandemi süreci içinde GSM Operatörleri her abonesine EBA’da kullanılmak üzere yaklaşık 8 GB’a varan internet paketleri hediye ettiler. Ancak bu paketlerdeki GB’ların Canlı Dersler için geçerli olmadığını biliyorum. Bu da vatandaş cephesinde sıkıntı oluşturuyor. Zira bir canlı derste ortalama 1 GB internet gidiyor. Bir öğrencinin haftada bir canlı derse katıldığını düşünürsek ayda 4 GB internet bu da bir kişinin belki de bir aylık tüm interneti demek. Kaldı ki haftada 1 canlı dersten fazlası yapılıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı bu soruna çözüm amaçlı okullarda EBA Destek Odaları oluşturdu ama bu çözüm için yetersiz kalıyor çünkü okulda her öğrenciye bilgisayar tahsis etmek çok mümkün değil. 

Bu konuda GSM şirketlerinin taşın altına ellerini biraz daha sokması gerekiyor.

Diğer taraftan evdeki teknolojik altyapının zayıf olması nedeniyle yaşanan sorunların önüne geçmek isteyen velilerin bir kısmı bilgisayar ve tablet almak istiyorlar.  Ancak ekonomik dalgalanmaya bağlı olarak özellikle tablet ve bilgisayar fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu  bu durumda da velilerin elleri kolları bağlanıyor.  Bu konuda kısa süreliğine vergi muafiyeti getirilebilir mi?

Bununla beraber hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından en büyük sorunlardan birisi aşırı yüklenmeye bağlı bağlantı sorunlarının çok fazla olması. Birçok öğrenci ve öğretmen bağlanmak için çok fazla zaman harcadıklarını ifade ediyorlar. Bu yoğunluğu dengelemek adına sistem aynı saate bir okul ve sınıf seviyesi için en fazla üç sınıfa, farklı sınıf seviyelerinden en fazla 5 sınıfa kadar izin veriyor. Buna rağmen kapasite yetersiz kalıyor. Kapasitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Umarım en kısa sürede sonuçlanır.

Öğretmen Yük mü?

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un canlı yayında kullandığı sözlerin hiç yanlış anlaşılacak tarafı yok. Direk doğru cümleyi doğru yerde kullandığını düşünüyorum. Ancak birileri zorlama yorumlar yaparak Bakan “Öğretmen yük” demeleri kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Bakanla ilgili 3600 ek gösterge, öğretmenlik meslek kanunu konularında eleştiri yapabilirsiniz ve bu konuların kabul edilebilirliği vardır. Ancak Sayın Bakanı öğretmen düşmanı ilan etmeye çalışarak yapılacak eleştirilerin hepsi havada kalır ve insafsızca olur.

E-okul İletişim Bilgilerinizi Güncelleyin

Bugünlerde velilerin en çok şikayet ettiği konular okullardan bize canlı ders için mesaj gelmiyor ve ya EBA şifresini bilmiyoruz. Yabancı Uyruklu öğrenciler başta olmak üzere her velinin öncellikle e-okuldaki iletişim bilgilerinizi güncellemek amacıyla mutlaka okul idaresine başvurması gerekiyor.

EBA şifresi daha önce almışsanız şifremi unuttum seçeneğinden yeni şifre edinebilirsiniz. Ya da direk okul idaresi ve öğretmeninizle görüşerek size tek kullanımlık şifre tanımlamasını isteyebilirsiniz.

14.09.2020 (Ş.Mehmet Kilitci)

DİĞER YAZILAR

Okulsuz toplum ve tablet masrafları

Doğan Cüceloğlu

Salgın Günleri ve Eğitimde Teknoloji

Pandemi Süreci ve Okul İdarecileri

Okullar Açılmalı mı?

Pandemi, Okullar ve Personel İhtiyacı

Gaziantep Lisesi

LGS TERCİHLERİ

Eğitimde sosyal medya kullanımı